BOUGIOURDI – zapiekany ser feta

grecka potrawa

Skład:

 Przygotowanie:

Na kawałek folii aluminiowej ułóż plaster sera feta. Pokrojonego w plastry pomidora połóż na wierzch sera (tyle by przykryć pomidorem cały plaster sera). Cebulkę pokrój w cienkie paski i dodaj do potrawy. Posyp całość do smaku greckim oregano (nie za dużo, by oregano nie zdominowało potrawy). Polej całość oliwą z oliwek.

Zawiń całość w folię aluminiową, tworząc tzw. kokilkę otwartą na górze.

Wstaw do nagrzanego piekarnika (opcja grill) na ok. 15 min.

Podawać z bagietką.

Potrawę możesz przygotować również w wersji z papryką (pomidor + papryka).  Jeśli preferujesz ostrzejsze potrawy możesz dodać na ser trochę papryczki chilli.

Do potrawy polecamy: KLEONI białe wytrawne, NARCISSUS białe wytrawne

KALI OREXI !

Pobierz przepis