Spanakopita – placek ze szpinakiem

Spanakopita na talerzu, ciasto filo, szpinak i dodatki

Odkryj smaki Grecji – przepyszna spanakopita czeka na Ciebie!

Spanakopita to tradycyjne greckie danie, w którym szpinak, feta, oliwa z oliwek i zioła zapiekane są w złocistym, chrupiącym cieście filo. Jest to ulubiona przystawka, posiłek i przekąska nie tylko w Grecji, ale na całym świecie. Wejdź do dowolnej piekarni w Grecji, a znajdziesz to wspaniałe ciasto!

O tym, że spanakopita ma stać się popularną potrawą na całym świecie, pierwszy raz dowiedziałam się w latach 70-tych. Moja mama piekła go w dużej formie i zabierała na szkolne spotkania PTA. Innym mamom się podobało! Wszyscy chcieli przepis mojej mamy. Pamiętaj, że to było na przedmieściach Chicago, z kilkoma Grekami. Rzecz w tym, że jest to danie, które nigdy się nie znudzi, łuszcząca się skórka, ziemisty szpinak, pikantna feta…

Jak przygotować autentycznyą grecką spanakopitę

Dla wielu rodzin w Grecji spanakopita to podstawa cotygodniowa, po zrobieniu jest trzymana w zamrażarce na posiłek na ostatnią chwilę. Spanakopita to popularny przepis składający się ze szpinaku, ziół i sera. Rodzaj użytych ziół, stosunek sera do szpinaku oraz filo – wszystko to ma znaczenie, każda grecka mama czy babcia ma swój tajemny przepis:-). Nazwa spanakopita to połączenie dwóch wyrazów σπανάκι + πίτα → szpinak + pita (placek).

Składniki

  • 500 g mrożonego szpinaku (rozmrożony)
  • 1 średnia cebula drobno posiekana lub 3-4 cebule dymki posiekane tylko białe części
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus trochę do posmarowania filo
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty (lub 2 łyżki suszonej)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 280–340 g pokruszonej i startej fety
  • 3 jajka
  • 12 arkuszy filo

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  • Rozgrzej średniej wielkości patelnię z jedną łyżką oliwy z oliwek.
  • Zacznij od podsmażenia cebuli, aż stanie się miękka i przezroczysta.
  • Teraz dodaj szpinak na patelnię, pamiętając o wyciśnięciu z niego nadmiaru wody.
  • Kontynuuj smażenie szpinaku wraz z cebulą przez kolejne kilka minut. Posyp ziołami, gałką muszkatołową i cukrem i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Następnie odłóż tę mieszaninę na bok i pozostaw do ostygnięcia.
  • Połowę sera feta zetrzeć na tarce, a pozostałą połowę pokruszyć.
  • W małej misce ubij jajko i wymieszaj je z pokruszoną fetą.
  • Połącz mieszaninę jajek i fety z mieszanką smażonego szpinaku. Dodaj także drugą łyżkę oliwy z oliwek i upewnij się, że wszystko jest dobrze wymieszane.
  • Weź patelnię o wymiarach około 10 x 15 cali i posmaruj ją oliwą z oliwek. Na patelnię włóż arkusz ciasta filo i posmaruj go większą ilością oliwy z oliwek. Powtórz ten krok z 5 kolejnymi arkuszami filo.
  • Rozłóż równomiernie mieszankę szpinakową na arkuszach filo. Przykryj szpinak kolejnymi 6 arkuszami filo, smarując każdy z nich oliwą z oliwek. Możesz odciąć nadmiar filo wiszący nad patelnią lub go zwinąć.
  • Za pomocą noża natnij górną część ciasta filo (nie przecinaj go do końca, tylko przez górne arkusze ciasta filo), aby utworzyć około 10-12 kawałków.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 40 minut lub do momentu, aż filo stanie się złotobrązowe. Po zakończeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój go na kawałki.

Jak przygotować ciasto filo (filo pastry)

Jeżeli używasz zamrożonego ciasta filo, przed użyciem musisz rozmrozić produkt w lodówce. Nie otwieraj opakowania przed jego rozmrożeniem. Po rozmrożeniu i otwarciu opakowania nie podnoś arkusza, który nie został całkowicie rozmrożony, ponieważ pęknie.

Pamiętaj o całkowitym przykryciu go wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pracuj z jednym arkuszem na raz. Upewnij się, że powierzchnia arkusza filo jest pokryta oliwą z oliwek, w przeciwnym razie konsystencja będzie przypominała papier, i nie będzie chrupiąca.

Zdjęcia: WikimediaCommons autorzy: Alpha i Gatimetradicionale