Tzatziki – dip jogurtowy
Zdrowie i smak w jednym, sprawdź przepis na tzatziki i jego dobroczynne właściwości Tzatziki to tradycyjna grecka potrawa, która ma długą historię sięgającą starożytności. Powstała w Imperium Otomańskim jako Tarator i na Bałkanach jako Tzatziki (Grecki: τζατζίκι). Tzatziki jest przygotowywane…
Składniki
Przygotowanie
Zdrowie i smak w jednym, sprawdź przepis na tzatziki i jego dobroczynne właściwości
Tzatziki to tradycyjna grecka potrawa, która ma długą historię sięgającą starożytności. Powstała w Imperium Otomańskim jako Tarator i na Bałkanach jako Tzatziki (Grecki: τζατζίκι). Tzatziki jest przygotowywane z jogurtu greckiego, ogórków, czosnku, oliwy z oliwek i świeżych ziół takich jak koperek czy mięta. Jest to lekki i orzeźwiający dodatek do posiłków, który doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, sałatkami lub jako dip do pieczywa.
Tzatziki jest bogate w naturalne probiotyki znajdujące się w jogurcie, które wspomagają trawienie i korzystnie wpływają na zdrowie jelit. Ogórki używane do przygotowania tzatziki są źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina C, potas i magnez. Czosnek, który jest częstym składnikiem tzatziki, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga odporność organizmu.
Dodatkowo, tzatziki jest niskokaloryczne i niskotłuszczowe, co czyni go idealnym wyborem dla osób dbających o swoją sylwetkę. Wielką zaletą tzatziki jest również jego uniwersalność – można go podawać jako sos, dressing czy pastę do kanapek, dając różnorodność w kulinarnych doświadczeniach. Jest to potrawa, która nie tylko smakuje wybornie, ale także pozytywnie wpływa na zdrowie i dobrą kondycję organizmu.
Tzatziki skład:
- 2 duże ogórki gruntowe lub 1 długi,
- 2 średnie ząbki czosnku
- duży pęczek świeżej mięty
- łyżka oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki octu winnego
- łyżka ouzo (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 200-300 g oryginalnego jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Umyj ogórki i zetrzyj je na tarce (duże oczka) wraz ze skórką! Dodaj soli do smaku i wymieszaj. Odstaw ogórki aż się zmorzą. W między czasie posiekaj drobno miętę oraz czosnek (czosnek możesz też przecisnąć przez praskę).
Odciśnij ogórki z soku, dodaj posiekaną miętę, czosnek. Dopraw zmielonym pieprzem. Dodaj jogurt, trochę octu winnego oraz (opcjonalnie) ouzo. Wszystko razem wymieszaj. Na wierzchu polej oliwą i udekoruj czarną oliwką.
KALI OREXI!