Tzatziki – dip jogurtowy

Skład:

  • 2 duże ogórki gruntowe lub 1 długi,przepis na tzatziki
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • duży pęczek świeżej mięty
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki octu winnego
  • łyżka ouzo (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 200-300 g oryginalnego jogurtu greckiego

 Przygotowanie:

Umyj ogórki i zetrzyj je na tarce (duże oczka) wraz ze skórką! Dodaj soli do smaku i wymieszaj. Odstaw ogórki aż się zmorzą. W między czasie posiekaj drobno miętę oraz czosnek (czosnek możesz też przecisnąć przez praskę). Odciśnij ogórki z soku, dodaj posiekaną miętę, czosnek. Dopraw zmielonym pieprzem. Dodaj jogurt, trochę octu winnego oraz (opcjonalnie) ouzo. Wszystko razem wymieszaj. Na wierzchu polej oliwą i udekoruj czarną oliwką.

 

KALI OREXI !

Pobierz przepis