Horiatiki – sałatka grecka
Filoxenia* na talerzu – horiatiki to symbol gościnności */ filoxenia – to gościnność po Grecku Horiatiki (grecki: χωριάτικη σαλάτα lub θερινή σαλάτα)jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni greckiej, obok takich specjałów jak souvlaki. Horiatiki poza Grecją znana jest jako sałatka…
Składniki
Przygotowanie
Filoxenia* na talerzu – horiatiki to symbol gościnności
*/ filoxenia – to gościnność po Grecku
Horiatiki (grecki: χωριάτικη σαλάτα lub θερινή σαλάτα)jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni greckiej, obok takich specjałów jak souvlaki. Horiatiki poza Grecją znana jest jako sałatka grecka. Pochodzi z czasów antycznych, kiedy to powstała w oparciu o podstawowe produkty, którymi grecka ziemia obdarzała swoich mieszkańców, pomidory, ogórki, cebulę, ser feta i oliwki.
Sałatka grecka jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. Charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także korzyściami dla zdrowia. Zawarte w niej warzywa dostarczają organizmowi wielu niezbędnych witamin i minerałów, a dodatek oliwy z oliwek ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Pomimo swojej prostoty, sałatka grecka jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie, nie tylko ze względu na swój smak, ale także ze względu na łatwość przygotowania i zdrowotne korzyści.
Składniki:
- 1 aromatyczny pomidor,
- 1 ogórek,
- ½ zielonej papryki
- ½ różowej cebuli (może też być szalotka),
- garść oliwek Kalamon
- plaster sera feta
- oliwa z oliwek
- szczypta greckiego dzikiego oregano, do dekoracji, opcjonalnie kilka kaparów na wierzch
Przygotowanie:
Pokrój pomidora i ogórka (ze skórą) na większe kawałki. Wrzuć do miski. Paprykę pokrój w paski i dodaj do pomidora i ogórka. Wrzuć solidną garść oliwek (koniecznie czarnych i z pestką!). Dodaj cebulę pokrojoną w paski i wrzuć do reszty warzyw. Teraz delikatnie wszystko przemieszaj.
Plaster sera feta przekrój na pół w ten sposób, by uzyskać dwa trójkąty. Ułóż na wierzch warzyw. Posyp całość dzikim oregano. Na koniec polej całość oliwą. Nie żałuj oliwy ?
Do potrawy polecamy wino: Retsina Fare, Retsina Kapelusz, Retsina WZ
KALI OREXI!