Horiatiki – sałatka grecka

Published Estimated reading time: 2 minutes
Sałatka grecka (horiatiki). Serwowana w restauracji Psaropoulo, Hydra, Hydra. [Wikimedia Commons, autor: Jpatokal]

Filoxenia* na talerzu – horiatiki to symbol gościnności

*/ filoxenia – to gościnność po Grecku

Horiatiki (grecki: χωριάτικη σαλάτα lub θερινή σαλάτα)jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni greckiej, obok takich specjałów jak souvlaki. Horiatiki poza Grecją znana jest jako sałatka grecka. Pochodzi z czasów antycznych, kiedy to powstała w oparciu o podstawowe produkty, którymi grecka ziemia obdarzała swoich mieszkańców, pomidory, ogórki, cebulę, ser feta i oliwki.

Sałatka grecka jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. Charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także korzyściami dla zdrowia. Zawarte w niej warzywa dostarczają organizmowi wielu niezbędnych witamin i minerałów, a dodatek oliwy z oliwek ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Pomimo swojej prostoty, sałatka grecka jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie, nie tylko ze względu na swój smak, ale także ze względu na łatwość przygotowania i zdrowotne korzyści.

Składniki:

przepis na oryginalna sałatke grecka

Przygotowanie:

Pokrój pomidora i ogórka (ze skórą) na większe kawałki. Wrzuć do miski. Paprykę pokrój w paski i dodaj do pomidora i  ogórka. Wrzuć solidną garść oliwek (koniecznie czarnych i z pestką!). Dodaj cebulę pokrojoną w paski i wrzuć do reszty warzyw. Teraz delikatnie wszystko przemieszaj.

Plaster sera feta przekrój na pół w ten sposób, by uzyskać dwa trójkąty. Ułóż na wierzch warzyw.  Posyp całość dzikim oregano. Na koniec polej całość oliwą. Nie żałuj oliwy ?

Do potrawy polecamy wino: Retsina Fare, Retsina Kapelusz, Retsina WZ

KALI OREXI!

Pobierz przepis