Fakies – aromatyczna zupa z soczewicy

Fakies – aromatyczna grecka zupa z soczewicy
Źródło zdjęcia azerbaijan_stockers on Freepik

Fakes przepis z historii starożytnej.

Dlaczego historii starożytnej? Odniesienie jest biblijne i zaczerpnięte z Księgi Rodzaju 25:34: „Wtedy Jakub dał Ezawowi chleb i potrawkę z soczewicy. ” Zupa z soczewicy sięga czasów starożytnych i można było spotkać w tym czasie w całym Imperium Aleksandryjskim, na Bliskim Wschodzie i poza nim.

Fakies, czyli grecka zupa z soczewicy, to bardzo popularne danie w okresie Wielkiego Postu poprzedzającym grecką Wielkanoc. Uważany jest za idealny na post, ponieważ jest całkowicie wegański, a jednocześnie bardzo odżywczy. W tym czasie postu ważne jest, aby jeść dużo białka pochodzenia roślinnego i strączkowego, aby zrekompensować niejedzenie mięsa lub drobiu. Pamiętam, że jadłam to kilka razy w tygodniu w okresie Wielkiego Postu, kiedy byłam mała, i nadal to uwielbiam!

Już tysiące lat temu Grecy zwykli włączać do swojej diety dużo roślin strączkowych. W rzeczywistości były podstawą codziennego stołu. Ponieważ były (i nadal są) łatwe do przechowywania. Preferowanym sposobem jedzenia była gotowana zupa z oliwą z oliwek, czosnkiem i cebulą, wszystkie cenione ze względu na swoje korzyści zdrowotne.

Danie tradycyjnie przyrządza się z brązowej soczewicy, ponieważ to ona jest najczęściej spotykana w Grecji. Ponadto większość przepisów będzie zawierać szczególne elementy autorstwa osoby je przygotowującej, często przekazywane przez jej rodzinę!

Składniki:FAKIES - aromatyczna zupa z soczewicy

  • 2 szklanki soczewicy,
  • 1 cebula czerwona pokrojona w piórka,
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • marchew pokrojona w kostkę,
  • grecka oliwa z oliwek Kallisto,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • laska cynamonu.

 Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i soczewicę. Zalewamy gorąca wodą i  dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy: solą, pieprzem. liściem laurowym i jedną laską cynamonu. Gotujemy na  wolnym ogniu ok. 1 godzinę, aż soczewica będzie zupełnie miękka. 20 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.  Na talerzu zupę możemy doprawić dodatkowo octem winnym.

Podajemy z chlebem i greckim serem feta.

KALI OREXI !

Pobierz przepis