FAKIES – aromatyczna zupa z soczewicy

Skład:FAKIES - aromatyczna zupa z soczewicy

  • 2 szklanki soczewicy,
  • 1 cebula czerwona pokrojona w piórka,
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • marchew pokrojona w kostkę,
  • grecka oliwa z oliwek Kallisto,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • laska cynamonu.

 Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i soczewicę. Zalewamy gorąca wodą i  dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy: solą, pieprzem. liściem laurowym i jedną laską cynamonu. Gotujemy na  wolnym ogniu ok. 1 godzinę, aż soczewica będzie zupełnie miękka. 20 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.  Na talerzu zupę możemy doprawić dodatkowo octem winnym.

Podajemy z chlebem i greckim serem feta.

KALI OREXI !

Pobierz przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *