
Fakies – aromatyczna zupa z soczewicy
Fakes przepis z historii starożytnej. Dlaczego historii starożytnej? Odniesienie jest biblijne i zaczerpnięte z Księgi Rodzaju 25:34: „Wtedy Jakub dał Ezawowi chleb i potrawkę z soczewicy. ” Zupa z soczewicy sięga czasów starożytnych i można było spotkać w tym czasie…
Składniki
Przygotowanie

Fakes przepis z historii starożytnej.
Dlaczego historii starożytnej? Odniesienie jest biblijne i zaczerpnięte z Księgi Rodzaju 25:34: „Wtedy Jakub dał Ezawowi chleb i potrawkę z soczewicy. ” Zupa z soczewicy sięga czasów starożytnych i można było spotkać w tym czasie w całym Imperium Aleksandryjskim, na Bliskim Wschodzie i poza nim.
Fakies, czyli grecka zupa z soczewicy, to bardzo popularne danie w okresie Wielkiego Postu poprzedzającym grecką Wielkanoc. Uważany jest za idealny na post, ponieważ jest całkowicie wegański, a jednocześnie bardzo odżywczy. W tym czasie postu ważne jest, aby jeść dużo białka pochodzenia roślinnego i strączkowego, aby zrekompensować niejedzenie mięsa lub drobiu. Pamiętam, że jadłam to kilka razy w tygodniu w okresie Wielkiego Postu, kiedy byłam mała, i nadal to uwielbiam!
Już tysiące lat temu Grecy zwykli włączać do swojej diety dużo roślin strączkowych. W rzeczywistości były podstawą codziennego stołu. Ponieważ były (i nadal są) łatwe do przechowywania. Preferowanym sposobem jedzenia była gotowana zupa z oliwą z oliwek, czosnkiem i cebulą, wszystkie cenione ze względu na swoje korzyści zdrowotne.
Danie tradycyjnie przyrządza się z brązowej soczewicy, ponieważ to ona jest najczęściej spotykana w Grecji. Ponadto większość przepisów będzie zawierać szczególne elementy autorstwa osoby je przygotowującej, często przekazywane przez jej rodzinę!
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy,
- 1 cebula czerwona pokrojona w piórka,
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
- ziemniaki pokrojone w kostkę,
- marchew pokrojona w kostkę,
- grecka oliwa z oliwek Kallisto,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- laska cynamonu.
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i soczewicę. Zalewamy gorąca wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy: solą, pieprzem. liściem laurowym i jedną laską cynamonu. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę, aż soczewica będzie zupełnie miękka. 20 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Na talerzu zupę możemy doprawić dodatkowo octem winnym.
Podajemy z chlebem i greckim serem feta.
KALI OREXI !