TSOUREKI – wielkanocna brioszka

Skład:

  • 150 g ciepłego mleka (lub wody, jednak z mlekiem jest smaczniejsza)smaki-grecji.pl, przepis, grecki chlebek wielkanocny, grecka brioszka
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białko odstawić, przyda się do posmarowania ciasta)
  • 100 g masła
  • odrobina sproszkowanej mastichy (opcjonalnie, można pominąć lub zastąpić taką samą ilością kardamonu)
  • łyżeczka mahlepi (można pominąć)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • starta skórka pomarańczy
  • 500 g mąki pszennej typ 480
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarenka białego sezamu lub płatki migdałów (do dekoracji)

Przygotowanie:

  • Do miksera wbić 1 jajko, dodać żółtka, ciepłe (nie gorące) mleko, roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, pokruszone drożdże. Wymieszać delikatnie aż drożdże się rozpuszczą.
  • Dodać mąkę i sól, mastichę, mahlepi i startą skórkę pomarańczy (wcześniej wyparzonej). Dokładnie wymieszać. Pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować trzy równe wałeczki (dł. ok. 25 – 30 cm), następnie zapleść z nich warkocz.
  • Zapleciony warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C termoobieg.
  • Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypać sezamem lub migdałami
  • Piec 20-25 min (180°C) (ciasto powinno być złotobrązowe).
  • Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

KALI OREXI

Pobierz przepis!