Soudzukakia – aromatyczne klopsiki

Soudzukakia – aromatyczne klopsiki [source: Wikimedia Commons, Author: Gamulca}

Soutzoukakia: greckie klopsiki pełne historii

Pyszne, pełne śródziemnomorskich smaków i pokryte bogatym i gęstym sosem pomidorowym danie! Soutzoukakia to coś więcej niż ich dosłowne tłumaczenie: klopsiki. Są niezaprzeczalnie bogate i pocieszające, przepełnione nutami czerwonego wina, kminku i czosnku, polane obfitym sosem pomidorowym.

Początki soutzoukakii sięgają greckiej populacji Imperium Tureckiego z początku XX wieku i wywodzi się z miasta Smyrni lub współczesnego Izmiru. To danie stworzone przez mniejszość, które przetrwało okrucieństwa dzięki setkom tysięcy ocalałych, którzy przywieźli przepis ze sobą z Turcji do Grecji. To pożywne greckie danie, idealne na duży rodzinny posiłek!

Składniki:

Soudzukakia - aromatyczne klopsy w sosie pomidorowym

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 5 ząbków czosnku ,
  • 1 łyżeczka kminku ,
  • 1/4 szklanki wytrawnego wina białego Kleoni,
  • 4 kromki zmoczonego chleba tostowego,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz ,
  • 1/4 szklanki oliwy Kalisto

Sos

  • 500g soku pomidorowego,
  • 3 szklanki wody ,
  • 1 łyżeczka masła ,
  • sól,
  • pieprz,
  • laska cynamonu,
  • 5 kuleczek ziela angielskiego ,

 Przygotowanie:

Mięso ze wszystkimi dodatkami dobrze wyrabiamy i lepimy podłużne klopsiki. Obtaczamy je w mące i smażymy na oliwie. W osobnym garnku przygotowujemy sos, do którego wrzucamy obsmażone klopsiki i gotujemy, na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Podajemy z ryżem lub kluseczkami z dyni 🙂

KALI OREXI !

Pobierz przepis