SOUDZUKAKIA – aromatyczne klopsiki

Skład:Soudzukakia - aromatyczne klopsy w sosie pomidorowym

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 5 ząbków czosnku ,
  • 1 łyżeczka kminku ,
  • 1/4 szklanki wina białego, wytrawnego Kleoni,
  • 4 kromki zmoczonego chleba tostowego,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz ,
  • 1/4 szklanki oliwy-Kalisto

Sos

  • 500g soku pomidorowego,
  • 3 szklanki wody ,
  • 1 łyżeczka masła ,
  • sól,
  • pieprz,
  • laska cynamonu,
  • 5 kuleczek ziela angielskiego ,

 Przygotowanie:

Mięso ze wszystkimi dodatkami dobrze wyrabiamy i lepimy podłużne klopsiki. Obtaczamy je w mące i smażymy na oliwie. W osobnym garnku przygotowujemy sos, do którego wrzucamy obsmażone klopsiki i gotujemy, na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Podajemy z ryżem lub kluseczkami z dyni 🙂

KALI OREXI !

Pobierz przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *