Soudzukakia – aromatyczne klopsiki
Soutzoukakia: greckie klopsiki pełne historii Pyszne, pełne śródziemnomorskich smaków i pokryte bogatym i gęstym sosem pomidorowym danie! Soutzoukakia to coś więcej niż ich dosłowne tłumaczenie: klopsiki. Są niezaprzeczalnie bogate i pocieszające, przepełnione nutami czerwonego wina, kminku i czosnku, polane obfitym…
Składniki
Przygotowanie
Soutzoukakia: greckie klopsiki pełne historii
Pyszne, pełne śródziemnomorskich smaków i pokryte bogatym i gęstym sosem pomidorowym danie! Soutzoukakia to coś więcej niż ich dosłowne tłumaczenie: klopsiki. Są niezaprzeczalnie bogate i pocieszające, przepełnione nutami czerwonego wina, kminku i czosnku, polane obfitym sosem pomidorowym.
Początki soutzoukakii sięgają greckiej populacji Imperium Tureckiego z początku XX wieku i wywodzi się z miasta Smyrni lub współczesnego Izmiru. To danie stworzone przez mniejszość, które przetrwało okrucieństwa dzięki setkom tysięcy ocalałych, którzy przywieźli przepis ze sobą z Turcji do Grecji. To pożywne greckie danie, idealne na duży rodzinny posiłek!
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 5 ząbków czosnku ,
- 1 łyżeczka kminku ,
- 1/4 szklanki wytrawnego wina białego Kleoni,
- 4 kromki zmoczonego chleba tostowego,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz ,
- 1/4 szklanki oliwy Kalisto
Sos
- 500g soku pomidorowego,
- 3 szklanki wody ,
- 1 łyżeczka masła ,
- sól,
- pieprz,
- laska cynamonu,
- 5 kuleczek ziela angielskiego ,
Przygotowanie:
Mięso ze wszystkimi dodatkami dobrze wyrabiamy i lepimy podłużne klopsiki. Obtaczamy je w mące i smażymy na oliwie. W osobnym garnku przygotowujemy sos, do którego wrzucamy obsmażone klopsiki i gotujemy, na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Podajemy z ryżem lub kluseczkami z dyni 🙂
KALI OREXI !