MELITZANOSALATA – pasta z bakłażana

Skład: 

  • 1kg bakłażanówgreckie przepisy, pasta z bakłażana, smaki-grecji.pl
  • łyżeczka soli
  • 2 lub 3 ząbki czosnku (wyciskamy)
  • łyżeczka soku z cebuli lub starta połówka cebuli
  • ok. 1/2 filiżanki oliwy z oliwek Kallisto
  • ok. 1/2 filiżanki octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 posiekany dojrzały pomidor
  • wędzona papryka

Przygotowanie:

Pastę najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem jej do stołu.

Umyte i wysuszone bakłażany upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 – 220 0 C. Możesz upiec je w całości lub pokrojone w plastry, w zależności od tego jak szybko chcesz przygotować pastę.

Jeśli zdecydujesz się upiec je w całości, widelcem nakłuj bakłażany, umieść na blasze i piecz przez około 1 godzinę. Alternatywnie dla szybszej wersji tego przepisu pokrój bakłażany w plastry i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj lekko oliwą, przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż będzie miękki. Do przygotowania pasty potrzebny jest tylko miąższ, dlatego po upieczeniu bakłażanów rozetnij je na pół, wybierz miąższ ze środka i od razu skrop  cytryną. Miąższ bakłażana umieść w robocie kuchennym (blender, termomix lub mikser). Dla urozmaicenia, jeśli lubisz, dodaj pokrojonego pomidora i odrobinę wędzonej papryki. Dodaj ząbki czosnku, sok z cebuli, sól, pieprz.  Na wolnych obrotach pulsujących dodaj powoli oliwę z oliwek, następnie powoli dodaj trochę octu winnego (kropla po kropli). Po wymieszaniu składników spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Jeśli nie przepadasz za kremową wersją pasty,  zamiast blendować posiekaj miąższ bakłażana i wymieszaj z resztą składników.

Gotową pastę przekładamy do naczynia, w którym mieszamy pastę z posiekaną pietruszką. Jeśli wolisz wersję pikantniejszą możesz dodać odrobinę tabasco. Gotową pastę wstaw na godzinę do lodówki żeby się „przegryzła”.

Podawać z pittą.

KALI OREXI

Pobierz przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *