Gemista – warzywa nadziewane ryżem

Talerz popularnej (letniej) kuchni greckiej Gemista, pomidory, papryka (a czasem bakłażan i cukinia) nadziewane ryżem. [Autor: fotografia i gotowanie: Badseed]

Gemista – szybkie danie z papryki ryżu i kilku dodatków.

Gemista (Grecki: Γεμιστά) to tradycyjne greckie danie, które składa się z warzyw nadziewanych ryżem i ziołami, często z dodatkiem mięsa. Właśnie ta różnorodność składników sprawia, że historia gemista jest tak fascynująca. Głównym składnikiem są pomidory i papryka, ale można również użyć innych warzyw, takich jak bakłażany czy cukinie.

Jedną z zalet gemista jest jego wszechstronność. Można go podawać jako danie główne lub przystawkę, a nawet jako przekąskę. Dodatkowo, gemista może być przyrządzane w wersji wegetariańskiej, co czyni je atrakcyjnym daniem dla osób na diecie bezmięsnej.

Gemista jest również zdrowe. Warzywa dostarczają wielu niezbędnych witamin i minerałów, a ryż jest źródłem węglowodanów złożonych. Jeśli dodamy do tego mięso, otrzymamy pełnowartościowy posiłek. Potrawa ta jest bardzo sycąca, dzięki czemu jest idealna dla osób, które szukają pożywnych i jednocześnie smacznych dań.

Na koniec warto dodać, że gemista to symbol greckiej gościnności. Serwowane są na większość uroczystości i imprez, co świadczy o ich popularności i uznaniu wśród Greków.

Składniki:

  • 6 papryk (lub dużych pomidorów lub 3/3),smaki-grecji.pl, grecki przepis, przepis na grecki obiad
  • 2 cebule,
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie (opcjonalnie),
  • 1 puszka pulpy pomidorowej lub posiekanych pomidorów
  • 12 łyżek ryżu,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • świeża mięta, pietruszka
  • greckie dzikie oregano,
  • 1-2 łyżeczki cukru (w zależności jak słodkie są pomidory), sól, pieprz

 Przygotowanie:

Umyj warzywa. Odetnij górę i odłóż (odcięte końcówki posłużą jako przykrywki warzyw). Wydrąż papryki z nasion. Pomidory wydrąż ze środka, miąższ odstaw na bok – przyda się.

Wydrążone warzywa ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanej wcześniej sowicie oliwą). Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem (ok. 2 min.) dodaj cukinię (startą na dużych oczkach) i podsmaż jeszcze minutę. Odstaw  na bok.

Przygotuj sos: do miski wlej pulpę pomidorową, dodaj wydrążony miąższ z pomidorów, oliwę z oliwek. Wszystko delikatnie zblenduj. Dodaj cebulę z cukinią, posiekaną miętę, pietruszkę, dzikie oregano, odrobine cukru, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Na koniec wsyp suchy ryż i ponownie wymieszaj. Powstała mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Wypełnij warzywa do 2/3 ich wysokości. Na wierzchu skrop jeszcze warzywa oliwą. Przykryj odciętymi wcześniej końcówkami.

Między warzywami lub obok na blasze ułóż pokrojone w podłużne ćwiartki ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Całość polej jeszcze oliwą z oliwek, na blachę dodaj trochę wody. Całość przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika (1800C) na ok. godz.

W połowie pieczenia odkryj blachę by warzywa się lekko przypiekły.

Gemistę moża przygotować również w wersji z mięsem. Wtedy należy je lekko podsmażyć razem z cebulą.

KALI OREXI !

Pobierz przepis!