
Gemista – warzywa nadziewane ryżem
Gemista – szybkie danie z papryki ryżu i kilku dodatków. Gemista (Grecki: Γεμιστά) to tradycyjne greckie danie, które składa się z warzyw nadziewanych ryżem i ziołami, często z dodatkiem mięsa. Właśnie ta różnorodność składników sprawia, że historia gemista jest tak…
Składniki
Przygotowanie

Gemista – szybkie danie z papryki ryżu i kilku dodatków.
Gemista (Grecki: Γεμιστά) to tradycyjne greckie danie, które składa się z warzyw nadziewanych ryżem i ziołami, często z dodatkiem mięsa. Właśnie ta różnorodność składników sprawia, że historia gemista jest tak fascynująca. Głównym składnikiem są pomidory i papryka, ale można również użyć innych warzyw, takich jak bakłażany czy cukinie.
Jedną z zalet gemista jest jego wszechstronność. Można go podawać jako danie główne lub przystawkę, a nawet jako przekąskę. Dodatkowo, gemista może być przyrządzane w wersji wegetariańskiej, co czyni je atrakcyjnym daniem dla osób na diecie bezmięsnej.
Gemista jest również zdrowe. Warzywa dostarczają wielu niezbędnych witamin i minerałów, a ryż jest źródłem węglowodanów złożonych. Jeśli dodamy do tego mięso, otrzymamy pełnowartościowy posiłek. Potrawa ta jest bardzo sycąca, dzięki czemu jest idealna dla osób, które szukają pożywnych i jednocześnie smacznych dań.
Na koniec warto dodać, że gemista to symbol greckiej gościnności. Serwowane są na większość uroczystości i imprez, co świadczy o ich popularności i uznaniu wśród Greków.
Składniki:
- 6 papryk (lub dużych pomidorów lub 3/3),
- 2 cebule,
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 małe cukinie (opcjonalnie),
- 1 puszka pulpy pomidorowej lub posiekanych pomidorów
- 12 łyżek ryżu,
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- świeża mięta, pietruszka
- greckie dzikie oregano,
- 1-2 łyżeczki cukru (w zależności jak słodkie są pomidory), sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyj warzywa. Odetnij górę i odłóż (odcięte końcówki posłużą jako przykrywki warzyw). Wydrąż papryki z nasion. Pomidory wydrąż ze środka, miąższ odstaw na bok – przyda się.
Wydrążone warzywa ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanej wcześniej sowicie oliwą). Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem (ok. 2 min.) dodaj cukinię (startą na dużych oczkach) i podsmaż jeszcze minutę. Odstaw na bok.
Przygotuj sos: do miski wlej pulpę pomidorową, dodaj wydrążony miąższ z pomidorów, oliwę z oliwek. Wszystko delikatnie zblenduj. Dodaj cebulę z cukinią, posiekaną miętę, pietruszkę, dzikie oregano, odrobine cukru, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Na koniec wsyp suchy ryż i ponownie wymieszaj. Powstała mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Wypełnij warzywa do 2/3 ich wysokości. Na wierzchu skrop jeszcze warzywa oliwą. Przykryj odciętymi wcześniej końcówkami.
Między warzywami lub obok na blasze ułóż pokrojone w podłużne ćwiartki ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Całość polej jeszcze oliwą z oliwek, na blachę dodaj trochę wody. Całość przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika (1800C) na ok. godz.
W połowie pieczenia odkryj blachę by warzywa się lekko przypiekły.
Gemistę moża przygotować również w wersji z mięsem. Wtedy należy je lekko podsmażyć razem z cebulą.
KALI OREXI !