GEMISTA – warzywa nadziewane ryżem

Składniki:

  • 6 papryk (lub dużych pomidorów lub 3/3),smaki-grecji.pl, grecki przepis, przepis na grecki obiad
  • 2 cebule,
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie (opcjonalnie),
  • 1 puszka pulpy pomidorowej lub posiekanych pomidorów
  • 12 łyżek ryżu,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • świeża mięta, pietruszka
  • greckie dzikie oregano,
  • 1-2 łyżeczki cukru (w zależności jak słodkie są pomidory), sól, pieprz

 Przygotowanie:

Umyj warzywa. Odetnij górę i odłóż (odcięte końcówki posłużą jako przykrywki warzyw). Wydrąż papryki z nasion. Pomidory wydrąż ze środka, miąższ odstaw na bok – przyda się.

Wydrążone warzywa ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanej wcześniej sowicie oliwą). Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem (ok. 2 min.) dodaj cukinię (startą na dużych oczkach) i podsmaż jeszcze minutę. Odstaw  na bok.

Przygotuj sos: do miski wlej pulpę pomidorową, dodaj wydrążony miąższ z pomidorów, oliwę z oliwek. Wszystko delikatnie zblenduj. Dodaj cebulę z cukinią, posiekaną miętę, pietruszkę, dzikie oregano, odrobine cukru, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Na koniec wsyp suchy ryż i ponownie wymieszaj. Powstała mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Wypełnij warzywa do 2/3 ich wysokości. Na wierzchu skrop jeszcze warzywa oliwą. Przykryj odciętymi wcześniej końcówkami.

Między warzywami lub obok na blasze ułóż pokrojone w podłużne ćwiartki ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Całość polej jeszcze oliwą z oliwek, na blachę dodaj trochę wody. Całość przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika (1800C) na ok. godz.

W połowie pieczenia odkryj blachę by warzywa się lekko przypiekły.

 

Gemistę moża przygotować również w wersji z mięsem. Wtedy należy je lekko podsmażyć razem z cebulą.

KALI OREXI !

Pobierz przepis!