Składniki:
- 6 papryk (lub dużych pomidorów lub 3/3),
- 2 cebule,
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 małe cukinie (opcjonalnie),
- 1 puszka pulpy pomidorowej lub posiekanych pomidorów
- 12 łyżek ryżu,
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- świeża mięta, pietruszka
- greckie dzikie oregano,
- 1-2 łyżeczki cukru (w zależności jak słodkie są pomidory), sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyj warzywa. Odetnij górę i odłóż (odcięte końcówki posłużą jako przykrywki warzyw). Wydrąż papryki z nasion. Pomidory wydrąż ze środka, miąższ odstaw na bok – przyda się.
Wydrążone warzywa ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanej wcześniej sowicie oliwą). Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem (ok. 2 min.) dodaj cukinię (startą na dużych oczkach) i podsmaż jeszcze minutę. Odstaw na bok.
Przygotuj sos: do miski wlej pulpę pomidorową, dodaj wydrążony miąższ z pomidorów, oliwę z oliwek. Wszystko delikatnie zblenduj. Dodaj cebulę z cukinią, posiekaną miętę, pietruszkę, dzikie oregano, odrobine cukru, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Na koniec wsyp suchy ryż i ponownie wymieszaj. Powstała mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Wypełnij warzywa do 2/3 ich wysokości. Na wierzchu skrop jeszcze warzywa oliwą. Przykryj odciętymi wcześniej końcówkami.
Między warzywami lub obok na blasze ułóż pokrojone w podłużne ćwiartki ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Całość polej jeszcze oliwą z oliwek, na blachę dodaj trochę wody. Całość przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika (1800C) na ok. godz.
W połowie pieczenia odkryj blachę by warzywa się lekko przypiekły.
Gemistę moża przygotować również w wersji z mięsem. Wtedy należy je lekko podsmażyć razem z cebulą.
KALI OREXI !