Klasyczna Chałwa Macedońska
z Mastic 400g
Nie zawiera cholesterolu.
Chałwa Macedońska
Chałwa jest tradycyjną słodyczą, sięga czasów bizantyjskich, była wówczas popularnym i cenionym składnikiem codziennej diety. Dotarła do basenu Morza Śródziemnego oraz na Bliski Wschód, gdzie natychmiast zyskała popularność jako wyjątkowy, wysokoenergetyczny, uniwersalny deser.
Chałwa Macedońska jest produkowana z naturalnych składników wysokiej jakości. Uważa się ją za jeden z najbardziej pożywnych i zdrowych produktów naturalnych. Nasiona sezamu wykorzystywane do produkcji chałwy macedońskiej pochodzą z upraw na bujnych, urodzajnych polach Tracji. Podstawowy składnik (55%) chałwy macedońskiej stanowi sezam.Nasiona sezamu to doskonałe źródło białka (26%) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (60%), są bogate w witaminy i mikroelementy, takie jak żelazo i magnez.
Chałwa macedońska jest przygotowywana zgodnie z tradycyjnymi metodami.
Jest całkowicie wolna od chemicznych procesów i dodatków, co gwarantuje jej wysoką jakość i sprawia, że przynależy do grupy najczystszych i najbardziej wartościowych produktów naturalnych.
Obok walorów odżywczych, chałwa macedońska ma niepowtarzalny smak. Można stosować ją o każdej porze dnia i na wiele różnych sposobów. Jest wyśmienita z poranną herbatą lub kawą ? daje mnóstwo pozytywnej energii na cały dzień, po obiedzie z lampką białego wina stanowi znakomity deser, w postaci pokrojonych kostek doskonale sprawdza się jako przekąska na każdej imprezie.
Chałwę macedońską warto spróbować lekko posypaną cynamonem lub skropioną kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny.
Sezam
Sezam jest uznawany za jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Jego historia sięga 3000 lat pne. Obecnie powszechnie występuje na całym Wschodzie, w Indiach i Grecji. Jest powszechnie używany do pieczenia, gotowania i przyprawiania.
Nasiona sezamu mają słodkawy smak i zazwyczaj beżowy lub brązowy kolor. Są znakomitym dodatkiem do wyrobów piekarskich - chleba, ciast, ciasteczek. Są również powszechnie używane do sałatek i rozmaitych dań przez smakoszy z całego świata.
Mastic - Masticha
Mastic - Masticha (greckie: ???????) to krzew uprawiany głównie w Grecji na wyspie Chios, na morzu Egejskim. Występuje wprawdzie w całym regionie Morza Śródziemnego, jednak jego produkcja w 100% pochodzi z Grecji i jako grecki produkt posiada certyfikaty PDO (CHNP) - Chroniona Nazwa Pochodzenia oraz PGI ? Chronione Pochodzenie Geograficzne.
Guma mastic ma szerokie zastosowanie w produkcji artykułów spożywczych, kosmetyce, farmacji oraz w przemyśle (do produkcji wysokiej jakości lakierów). Ma delikatny, charakterystyczny smak i aromat, jest przezroczysta lub jasno żółta.
W starożytności była stosowana głównie jako guma do żucia. Obecnie, jako aromatyzującą przyprawę, mastichę dodaje się do wielu produktów ? lokalnych alkoholi, ciast, lodów, gum do żucia, puddingów, owoców i wielu deserów.
Obok smakowych, Mastyks ma również właściwości lecznicze.
Obniża poziom cholesterolu, zapobiega owrzodzeniu oraz pomaga wyleczyć wrzody żołądka i dwunastnicy, stabilizuje ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca. Olej z mastic ma właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne. Używa się go do produkcji maści na choroby skórne. Jest składnikiem lekarstw, past do zębów, płynów do włosów, kosmetyków i perfum.
Obszar uprawy Mastichy nazywany jest Mastichochoria (????????????) - (wsie mastyki). Zlokalizowany na południowej części wyspy Chios obejmuje 24 wsie.
Mastyks pozyskuje się w okresie letnim - od czerwca do września, poprzez nacinanie głównych gałęzi. Zebraną żywicę myje się ręcznie, a następnie suszy na słońcu.
Polecamy i życzymy smacznego!
Smaki-Grecji.pl